Aulis Lintunen – In Memoriam

Liikuntaystävämme Aulis Antero Lintunen syntyi Nurmeksen Kuokkastenkoskella Pohjois-Karjalassa 18.1.1925 ja siirtyi ajasta ikuisuuteen palmusunnuntaina 24.3.2024. Korkeaan 99 vuoden ikään yltänyt Aulis oli monien tuntema; sotaveteraani ja kuntourheilija, valtiotieteen maisteri ja ammattikasvatusneuvos. Ammattikasvatushallituksessa Aulis toimi pääjohtajana ennen jäämistään eläkkeelle. Erityisesti hänet tunnettiin kuitenkin liikunnallisuudestaan, nuorena miehenä hän oli huippuluokan 800 m ja 1500 m juoksija ja vanhempana ahkera veteraani- ja kuntourheilija hiihtäen mm. Pirkan Hiihdon 34 kertaa, sekä vahva urheilu- ja liikuntavaikuttaja. 

Tahko Pihkala Seuran jäsen Aulis oli seuran perustamisesta alkaen ja vaikutti sen piirissä aina näihin päiviin saakka. Tahko Pihkalan Aulis oppi tuntemaan henkilökohtaisesti jo varhain, tavaten hänet ensimmäistä kertaa kotipaikkakunnallaan Nurmeksessa vuonna 1938, jolloin Tahko toimi Suojeluskunnan liikuntaupseerina ja Aulis sen paikallisessa poikaosastossa. Myöhemmin sen jälkeen Aulis oli Tahkon mukana, milloin missäkin tapahtumassa ja toimessa. Tahkolla oli paljon puhelinystäviä, joille hän soitteli aktiivisesti iltaisin. Näihin ystäviin kuului myös Aulis Lintunen, joka seurasi yhdessä Tahkon kanssa tarkasti sekä Suomen että koko maailman yhteiskunnallista kehitystä. Aulis oli mukana perustamassa mm. laturetkiä (esim. Tahkon Hiihto), liikuntayhdistyksiä ja urheiluseuroja, toimien mm. Espoon Latu ry:n pitkäaikaisena puheenjohtajana.

Syksyllä 2018 liikuntaneuvos Tuomo Jantuselle antamassaan haastattelussa Lintunen kertoi kuinka hän, korkeasta iästä huolimatta, hoitaa edelleen ahkerasti omaa kotiaan Espoossa ja kuntoilee päivittäin. Pelkästään päiväkävely kauppaan tuotti hänelle noin kolmen kilometrin lenkin ja kotitalon portaissa kävely satoja askelmia. Hän harrasti aktiivisesti myös kotivoimistelua, joka sopii erinomaiseksi ohjenuoraksi varsinkin kaikille ikäihmisille. Lintunen oivalsi jo varhain, että tavallinen arkiaktiivisuus oli se olennaisen tärkeä tekijä, joka pitää mielen virkeänä ja kunnon korkealla. Lieneekö tuo ollut hänen pitkän elämänsä salaisuus.

Eikä pelkästään liikunta, mutta myös kulttuuriharrastukset ja samanhenkisten kanssa yhdessä toimiminen olivat Aulikselle mieluisia. Hän oli kantava voima sotaveteraanien kuorossa ja harjoitteli kuoron kanssa säännöllisesti. Vuonna 1941 Suomessa marssittiin Ruotsin haastamana ensimmäinen maaottelumarssi – ensimmäinen ja edelleen suurin koskaan Suomessa järjestetty koko kansan kuntoliikuntatapahtuma. Tuolloin vasta 16-vuotias Aulis Lintunen oli innokkaasti mukana kerryttämässä kilometrejä Suomen hyväksi. Ruotsin voittaminen ei ollut pääasia vaan yhteishengen luominen kansalaisten keskuudessa. Ja kun keväällä 2021 järjestettiin tapahtuman 80-vuotisjuhlamarssi, oli myös 96 vuoden ikään ehtinyt Aulis Lintunen täysin palkein mukana.

Me muistamme Aulis Lintusen idearikkaana ja yhteistyöhaluisena persoonana. Jäämme kaipaamaan hänen reilua asennettaan ja pyyteetöntä olemustaan. Tahko Pihkala Seura palkitsi Auliksen vuoden 2021 Rehti Urheilija -palkinnolla, jonka hän olisi ansainnut jo monia vuosia aiemmin. Palkinnon avulla Tahko Pihkala -seura haluaa korostaa jaloa kilpailua ja toisen kunnioittamista kilpakumppanina. Aulis jos kukaan, on palkinnon ansainnut edustaahan hän mitä parhaimmalla tavalla liikunnan ja urheilun korkeita arvoja.

Kiitollisuudella ja lämmöllä Aulis Lintusen muistoa kunnioittaen ja omaisten suruun osaa ottaen.

Tahko Pihkala Seura

Kari L. Keskinen, puheenjohtaja
Tuomo Jantunen, kunniapuheenjohtaja