Professori Kalevi Heinilä – in memoriam

Tahkon tuntija ja seuraaja, professori Kalevi Heinilä siirtyi ajasta ikuisuuteen heinäkuun lopulla 98-vuotiaana. Tahko Pihkala -seura ry kunnioittaa merkittävää liikuntavaikuttajaa ja yliopistoliikunnan uudistajaa. Professori Heinilä tullaan muistamaan tuoreista ja voimakkaista kannanotoista, joiden keskeinen sisältö oli koko kansan liikuntaa esille nostava sanoma ja hyvin ”tahkomainen esitystapa”.

Minulla oli läheinen suhde opettajaani ja maisteriopintojeni ohjaajaan Kalevi Heinilään. Olin ensimmäisten opiskelijoiden joukossa, kun Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteellisessä tiedekunnassa aloitettiin opiskelu Liikuntasosiologian ja -suunnittelun laitoksella. Heinilä oli laitoksen johtaja ja ensimmäinen professori. Muistan hyvin vuosina 1975-76, kun hänen luennoille kiirehdittiin kuulemaan Kalevin uutta julistusta kuntoliikunnan kehitysmaasta – Suomesta. Ja siitä, kuinka asiat tulisi hoitaa kuntoon.

Ahmin tuolloin hänen oivalluksiaan ja kirjasin muistiin lukuisia liikuntaviestejä: ”Kansainvälisen kilpaurheilun mukaan suuntautunut urheilutoiminta on synnyttänyt meillä – kuten monissa muissakin olympiatavoitteen mukaan järjestäytyneissä maissa – toiminnallisen tyhjiön. Tämän tyhjiön paljon puhuvana symbolina on stadion, jossa vain 22000 istuu ja katselee, kun vain 22 urheilee.” Tämän sanoman hän toisti nyt kaksi vuotta sitten, kun kävimme Kalle Virtapohjan kanssa haastattelemassa häntä uuteen Tahko Pihkala -elämänkertateokseen. Nyt viesti oli Olympiakomitealle, jonka yhteyteen haluttaisiin kaikki liikunta keskittää. Kalevi Heinilän viesti oli: ”Ei onnistu johtaa kuntoliikuntaa olympiaurheilun keinoin.”

Professori Kalvi Heinilä oli suosittu ja aina haluttu vieras Tahkon Turpakäräjille. Vuonna 1983 hän puhui Veikkaus Oy:n suuressa luentosalissa kuulijoille aiheesta ”Kuntoliikunnan markkinat”. Häntä kommentoivat professori Paavo Seppänen ja kirjailija Erkki Palolampi. Nämä puheenvuorot aiheuttivat salissa vilkkaan keskustelun. Johtopäätökseksi voidaan kirjata Kalevi Heinilän loppuviesti: ”Kuntoliikunnan kehittämistyössä tarvitaan nykyistä enemmän yhteistyötä ja samalla voimavarojen keskitettyä käyttöä. Maamme kuntoliikunta tarvitsee tärkeytyvällä tehtäväalueellaan oman yhteisen etu- ja keskusjärjestön – Jyväskylään!”

Lopuksi muistelen kiitollisin mielin Kalevi Heinilän apua sekä monissa kuntoliikunnan kysymyksissä Suomen Ladun piirissä että graduni ohjaamisessa. Työn ohjaus saattoi tapahtua Laajavuoren hiihtoladulla tai Jyväskylän kodissamme kahvikupin ääressä. Syntyi hieno opettaja-oppilas -suhde, joka jatkui aina Kalevi Heinilän viime vuosiin asti.

Tuomo Jantunen LiTM -77, Tahko Pihkala -seuran pj

Tuomo Jantusen puhe Suomen Urheiluopiston valmistujaisjuhlassa 25.5.2022

Suomen Urheiluopiston vuotuisia valmistujaisjuhlia päästiin koronatauon jälkeen viimein viettämään keskiviikkona 25.5.2022. Tahko Pihkala -seuran puheenjohtaja Tuomo Jantunen piti perinteisen puheensa valmistuville opiskelijoille Tahko Pihkalan patsaalla.

”Arvoisat päätösjuhlaan valmistuvat opiskelijat, Hyvät liikunnan ystävät,

Suomen Urheiluopiston perustaminen tapahtui 95 vuotta sitten; 100-vuotisjuhla lähestyy.

Jo 20 vuotta aikaisemmin maisteri Lauri ”Tahko” Pihkala kehitti ajatusta urheiluopistosta. Hän poimi ideoita Amerikasta, jossa sitten vieraili useammankin kerran. Vauhtia hänelle antoi myös tyttöjen liikuntaopisto Tampereen Varalassa. Me täällä Vierumäen harjuilla liikkuneet kiitämme Tahkoa tämän Suomen Urheiluopiston löytämisestä ja toiminnan käynnistämisestä. Jatka lukemista Tuomo Jantusen puhe Suomen Urheiluopiston valmistujaisjuhlassa 25.5.2022

Katufilosofin kynästä: Voiko vieraille puhua?

Axmed Bahjad on somalialaissyntyinen helsinkiläinen, joka pitää hallussaan ainutlaatuista kävelyennätystä: hän on kävellyt joka ikisellä Helsingin kadulla. Axmed on paitsi kirjailija ja kirjojen suurkuluttaja, myös kävelyn ilosanoman saattaja. Axmed rakastaa kävelyä, ja kävelee joka päivä viidestä kolmeenkymmeneen kilometriä, tutustuen samalla uusiin ihmisiin.

Tämä kirjoitus avaa Kävelykipinän verkkosivuilla ilmestyvän kirjoitusten sarjan, jossa myös ”katufilosofiksi” kutsuttu Axmed pohtii erilaisia näkökulmia kävelyyn. Kävely on avain myös moniin laajempiin kysymyksiin aina yksilön terveydestä yhteiskunnan ongelmiin. Tervetuloa lukemaan!

 


Kävely on minulle tärkein tapa kohdata ihmisiä kaikilla elämän kävelyillä. Tämä ei onnistu ajamalla autoa tai osallistumalla kokoukseen tai johonkin tapahtumaan. Kävelytapaaminen on aina aito kohtaaminen, kun taas esimerkiksi kokoukset saattavat kestää muutamia tunteja ja niissä jokainen yrittää vakuuttaa muut omista näkökannoistaan.

Suomen hallitus, kuten muidenkin pohjoismaiden hallitukset, käyttävät paljon rahaa maahanmuuttaneiden integroimiseen. Ja minun on sanottava, että tuo raha ja yritys menee kyllä paljolti hukkaan. Jos Pohjoismaiden hallitukset kuuntelisivat minua, suosittelisin, että käytettäisiin ihan erilaisia tapoja saada ihmiset yhteen ja ymmärtämään toisiaan.

Tapaan yleensä päivittäin 20–50 henkilöä eri puolilla kaupunkia. Heillä on erilaisia ammatteja, koulutustaustoja ja elämänkatsomuksiakin.

Mitä opin tuhansien kaupunkikävelyjeni avulla on se, että ihmiset odottavat muiden tulevan heidän luokseen. Jos antaisin hallitukselle neuvoja, sanoisin että sen tulisi turvautua inhimillisen kulttuurin ja käyttäytymisen asiantuntijoihin. Jos pelkästään sosiaalityöntekijät ovat niitä, jotka tapaavat maahanmuuttaneita ja osoittavat sosiaalista huolenpitoa, miten voimme odottaa, että he saavat ihmiset tapaamaan toisiaan. Tarvitaan aitoja kohtaamisia suomalaisten ja tulokkaiden kesken.

Kävellessäni asumalähiöissä tapaan sekä rikkaita että köyhiä. Rikkaat asuvat hyvissä lähiöissä ja elävät niissä omaa elämäänsä. Heillä on käytettävissään kaikkea mahdollista. Köyhät taas kamppailevat toimeentulostaan.

Kantasuomalaiset työläiset ovat tyytyväisiä taloihinsa, saavutuksiinsa ja koulutustasoonsa. Tulokkaat touhuavat erilaisia juttuja/sekalaisia töitä saadakseen sen, minkä kantasuomalainen on saanut jo kauan sitten. Kanta-asukkaiden ja tulokkaiden tulisi integroitua/tutustua, mutta sitä ei tapahdu.

Kanta-asukkaiden ja tulokkaiden integroituminen on elintärkeää pitkällä aikavälillä. Kun sanon näin, viranomaiset eivät toimi tulokkaiden hyväksi järin tehokkaasti.

Mikä sitten on ratkaisu? Rohkaisisin ihmisiä ja erityisesti tulokkaita kävelemään useammin. Heidän on käveltävä eri lähiöissä joka päivä tai viikonloppuisin. Ja opeteltava tuntemaan naapuruston ihmisiä.

Hetkinen! Jokainen ei voi ruveta juttelemaan vieraan ihmisen kanssa kadulla. Vai voiko? Kaduilla liikkuu vain pari prosenttia kaupunkilaisista.

Siitä huolimatta on kaksi tapaa, joilla voi voittaa tämän sosiaalisen ahdistuksen. On hyvä ajatus ottaa tavakseen jutella oudoille ihmisille seuraavan kolmen kuukauden ajan.

Siitä voi tulla mahdollisesti automaattinen tapa ja siksi vieraiden kanssa juttelemisesta saattaa tulla mukava kokemus. Toinen ehdotus on hankkia mentori/ohjaaja. On hyvä ajatus etsiä/hankkia joku henkilö, joka tietää kuinka kadulla jutellaan ihmisille.

Axmed Bahjad

Author of Why I’m Walking Every Single Street in Helsinki: Decision, Health & Conversation.

From today, I am the only person who has ever walked every single street in Helsinki! Me.

People who have too much to do make time for walking. Me.

Email: axmedbahjad@gmail.com/
Blog: http://axmedbahjadwalks.wordpress.com
Mobile: 0465904860
Instagram: @Axmed.bahjad
https://about.me/axmedbahjad

 

Media:

Finnish: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2c0cf0d8-8505-4e90-915d-d17872e22361

Swedish: https://www.hbl.fi/artikel/axmed-bahjad-gar-och-gar-och-lar-kanna-helsingfors-gator-och-dess-manniskor/

Reading 700 books in 2020: https://www.hbl.fi/artikel/axmed-laste-tva-bocker-per-dag-forra-aret/

Photography:  https://www.flickr.com/photos/140284727@N07/page1

https://urlebird.com/user/axmedbahjad/

Kunniajäsenemme Juhani Salmenkylä (1932-2022) siirtyi ikuisiin suunnistusmaastoihin

Suunnistaja ja koripallomies Juhani Salmenkylä oli Tahko Pihkala -seuran perustajajäsen ja Tahkon hyvä kaveri – perhetuttu. Seura perustettiin ”Jussin” ja Tahkon kehittelemien sääntöjen mukaisesti 10.10.1979. Siitä alkaen asianajaja Juhani Salmenkylä on ollut Tahko Pihkala -seuran jäsen ja viimeisten 15 vuoden ajan hän oli kunniajäsen. Jussi osallistui aktiivisesti seuran toimintaan ja hallituksen kokouksiin aina kuolemaansa saakka. Jatka lukemista Kunniajäsenemme Juhani Salmenkylä (1932-2022) siirtyi ikuisiin suunnistusmaastoihin

Kansa liikkeelle! Seuran uusi strategia on julkaistu

Tahko Pihkala -seuran missiona eli tehtävänä ja päämääränä on kansan kunnon, innovaatioiden ja liikuntainnostuksen edistäminen Tahkon tapaan. Tämä on muotoiltu seuran uudessa strategiassa, jonka hallitus sai valmiiksi joulukuun puolessa välissä. Strategia heijastelee jo seuran perustamisaikaan luotuja toimintaperiaatteita, ja tiivistää seuran olemassaolon ytimen. Jatka lukemista Kansa liikkeelle! Seuran uusi strategia on julkaistu

Kävelykisassa patikoitiin 99 kertaa maapallon ympäri – kuntasarjan ykköspaikan otti Enonkoski

Neljättä kertaa järjestetty valtakunnallinen kävelykilometrikisa oli tänä vuonna suositumpi kuin koskaan. 2 405 joukkuetta saivat huhti–lokakuun 2021 aikana käveltyä yhteensä 3 985 638 kilometriä, siis 99 kertaa maapallon ympäri. Helsingin seudun liikenteen (HSL) ja liikenne- ja viestintävirasto Traficomin järjestämässä leikkimielisessä kisassa oli neljä eri sarjaa; lisäksi kunnat kilpailivat paremmuudesta omassa sarjassaan. Jatka lukemista Kävelykisassa patikoitiin 99 kertaa maapallon ympäri – kuntasarjan ykköspaikan otti Enonkoski