Jäsenkirje joulukuu

Tämä jäsenkirje on lähetetty kaikille seuran jäsenille 16.12.2023

Arvoisa Tahko Pihkala -seuran jäsen!

Tämä uutiskirje sisältää tietoja seuran lähiaikojen toiminnasta

Puheenjohtajalta

Tahko Pihkala -seuran hallituksen
puheenjohtaja, LTT Kari L. Keskinen.

Vuosi 2023 on kääntynyt lopuilleen, ja nyt on sopiva hetki kerätä yhteen keskeiset tapahtumat. Vilkas toimintavuosi on takana, ja itselläni uutena puheenjohtajana kokemus tehtävästä on karttumassa. Runsaan kymmenen vuoden kokemuksella seuran hallituksessa olen kuitenkin hyvin tietoinen seuran toiminnasta ja toimintatavoista.

Hallitus uudistui merkittävällä tavalla kesäkuussa 2023 pidetyn vuosikokouksen päätöksin. Liikuntaneuvos Tuomo Jantusen vuosikymmeninen puheenjohtajakausi päättyi ja puheenjohtajan nuijan otti käteensä liikuntatieteiden tohtori Kari L. Keskinen Jyväskylästä. Liikuntaneuvos Jantunen valittiin samassa kokouksessa seuran kunniapuheenjohtajaksi, jota tehtävää hän onkin hoitanut suurella intohimolla osallistuen aktiivisesti myös seuran hallituksen toimintaan. Varapuheenjohtajaksi valittiin Mairit Pellinen, liikuntatieteiden maisteri, joka toimi Haaga-Helia Ammattikorkeakoulussa Vierumäellä kansainvälisten asioiden koordinaattorina ennen eläkkeelle jäämistään. Seuran sihteeriksi valittiin Vierumäeltä valmistunut liikunnanohjaaja (AMK) Maija Raasakka, joka jatkaa opiskelua kohti yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoa Jyväskylän yliopistossa. Hallituksen jäseniksi seuraavalle 2 vuoden kaudelle valittiin filosofian tohtori Kalle Virtapohja, joka on tietokirjailija ja Tahkon erityistuntija, filosofian tohtori dosentti Heikki Roiko-Jokela, joka on yliopistotutkija Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksella sekä Suomen Urheiluhistoriallisen seuran puheenjohtaja, Eeva-Katriina Kujala, joka on eläkkeelle jäänyt liikunnanohjaaja ja aktiivinen liikuntakampanjoiden toteuttaja, liikuntatieteiden maisteri Laura Juga, joka toimii Helsingin Ladun toiminnanjohtajana, Matti Hintikka, joka toimii tietopalvelukoordinaattorina Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahdossa sekä yhteiskuntatieteiden maisteri Antti ”Ana” Kauppinen, joka työskentelee Turun Sanomissa. Hallituksen kokouksiin osallistui myös seuran kunniajäsen ja aina yhtä aktiivinen liikuntavaikuttaja Leena Jääskeläinen, joka teki työuransa Opetusministeriön koululiikunnan ylitarkastajana.

Vuoden aikana seuran piirissä on valmisteltu useita julkaisuja, jotka ilmestyvät vuoden 2024 puolella. Kalle Virtapohjan Pieni Kuntoiluopas helsinkiläisille sekä Tuomo Jantusen kokoama Liukumäen rakennusopas. Tuomon toimesta järjestetyt Tarinaillat, jotka ovat koonneet 50–100 hengen osanottajajoukkoja tilaisuudesta toiseen ympäri Suomea. Viimeisin eli 50. tilaisuus pidettiin Parikkalassa yhteistyössä Parikkalan Latupiiat ja -pojat yhdistyksen kanssa itsenäisyyspäivän aattona. Tarinailtojen keskeistä sisältöä ovat olleet kertomukset paitsi Tahko Pihkalasta ja Kiilopäästä myös Suomen Ladun ja sen yhdistysten toiminta kansalaisten liikuttamiseksi.

Seura toteutti menestyksellisen kävelykilometrikisan koronavuosina 2021–2022, mutta joutui luopumaan sen järjestämisestä taloudellisten resurssien puuttuessa. Sellaisille olisi kuitenkin edelleen kysyntää sekä kävelyssä että hiihdossa. Muita tapahtumia kuten Tahkon perinteiset Turpakäräjät on tarkoitus toteuttaa keväällä 2024. Seuran hallitus on jo päättänyt Rehti Urheilija 2023 -palkinnon saajan, mutta sen julkistus tehdään kunhan palkinnon vastaanottamisesta on saatu sovituksi julkistamisen aika ja paikka.

Kiitän seuran jäseniä ja yhteiskumppaneita yhteistyöstä ja osallistumisesta toimintaan. Toivotan kaikille antoisaa ja liikunnallista uutta vuotta 2024 sekä rauhallista joulua!

Kari L. Keskinen, puheenjohtaja

”Liikunta on elämän olennaisin ilmiö”

 

Tahko Pihkala -elämäkerta myytävänä

FT Kalle Virtapohjan kirjoittama Lauri Pihkala – Koko kansan Tahko -elämäkerta avaa kattavasti Lauri Pihkalan elämää ja tekoja. Tilaa kirja nyt joululahjaksi edulliseen 35 euron kappalehintaan (sis. postituskulut). Voit olla kirjanhankinnasta yhteydessä liikuntaneuvos Tuomo Jantuseen: tuomo@jantunen.fi tai 0400 417 272. Kirjaa on saatavilla myös Suomen Urheiluopiston Tahkon kahvilassa 25 euron hintaan.

 

 

 

Tuomo Jantusen tarinaillat

Tahko Pihkala -seuran kunnianpuheenjohtaja, liikuntaneuvos Tuomo Jantunen jatkoi vuonna 2023 suosittujen tarinailtojensa useilla paikkakunnilla ympäri Suomea.

Syksyn tarinaillat päättyivät itsenäisyyspäivän aattona Parikkalassa. Kaikissa tämän vuoden illoissa oli aiheena ”Tuomon tarinoita Tahko Pihkalasta, Suomen Ladusta ja Kiilopäästä”. Väkeä oli keskimäärin 50 henkeä tilaisuutta kohden, ja tunnelma oikein tahkomainen. Tuomon tarinaillat jatkuvat mahdollisesti keväällä 2024 muun muassa Länsi-Suomessa. Illoista kerrotaan seuraavissa kirjeissä. Seuran jäsenet ovat tervetulleita mukaan.

Syksyn tarinaillat olivat hyvin suosittuja. Tässä Varkauden iltaan oli saapunut 50 kuulijaa. Keskellä Tuomo Jantunen.
Tahko Pihkala -seuran puheenjohtaja Kari L. Keskinen (vas.) seuraa tarkkaavaisena Tuomo Jantusen esitystä Parikkalassa.

Liikuntaneuvojien perinteinen sauvakävelykoulutus Vierumäellä

Suomen Urheiluopiston liikuntaneuvojat ja liikuntaneuvojaopiskelijat pääsivät tutustumaan lokakuussa perinteiseen Suomen Ladun ja Tahko Pihkala -seuran yhdessä järjestämään sauvakävelykoulutukseen. Yhteensä mukana oli 30 opiskelijaa, jotka suorittivat Suomen Ladun Sauvakävelyohjaaja-koulutuksen, pääkouluttajana Ladusta Susanne Blomqvist apunaan Santeri Martikainen, Kati Kujala ja luento-osuudessa Tuomo Jantunen. Opiskelijat voivat hyödyntää heti koulutuksen antia muun muassa toimiessaan seniori-ikäisten liikkujien henkilökohtaisina valmentajina.

Tahkon Turpakäräjät

Perinteinen Tahko Turpakäräjät on ollut koronapandemian vuoksi tauolla. Kesällä 2023 Turpakäräjät oli tarkoitus toteuttaa yhteistyössä Suomen Pesäpalloliiton kanssa Kouvolassa, mutta tilaisuus jouduttiin valitettavasti peruuttamaan. Hallitus valmistelee Turpakäräjien järjestämistä kevään 2024 aikana tälle vuodelle valmistellun ohjelman pohjalta. Yhteistyökumppaneiksi pyydetään Suomen Olympiakomiteaa ja sen alaisia lajiliittoja. Tilaisuutta markkinoidaan seuran jäsenille sekä lehdistölle vielä erikseen sitten, kun yksityiskohdat ajankohdasta ja paikasta on saatu sovittua.

Tahko Pihkala -seuran hallitus toivottaa hyvää joulua ja liikunnallista uutta vuotta!

Hallitus kiittää jäsenistöä kuluneesta vuodesta. Muistutamme vuoden 2024 jäsenmaksuista, jotka lähetetään Suomen Ladun kautta. Lisätietoa seuran toiminnasta löydät osoitteesta www.tahkopihkala.fi sekä seuran Facebook-sivulta. Pysykäämme liikkeellä!